פסק דין
האם התובע התפטר בנסיבות המזכות אותו בקבלת פיצויי פיטורים והאם זכאי הוא לתשלום בגין שעות נוספות. אלו הן השאלות בהן עלינו להכריע בתיק זה.
העובדות הצריכות לעניין
התובע עבד אצל הנתבעת כשומר מיום 31.12.2005 ועד ליום 29.10.2008, אז הגיש מכתב התפטרות, בו ציין, כי הוא מתפטר בשל מה שהגדיר "מצב משפחתי" (להלן – "מכתב ההתפטרות").
לטענת התובע, בזמנים הרלוונטיים, אביו אשר היה כבן 76, שכב בבית חולים במצב בריאותי קשה, וביום 28.11.2008 הלך לבית עולמו.
במשך כל תקופת עבודתו, סעד התובע את אביו, כאשר לצורך כך, הועסק התובע במשמרות לילה, החל מהשעה 23:00 ועד לשעה 7:00 בבוקר.
עד לחודש 9/2008, הועסק התובע בחברת השכרת רכב בפתח תקווה. ביום 28.9.08 קיבל התובע מכתב מהנתבעת, לפיו הוא משובץ בקניון הגדול הממוקם גם כן בפתח תקווה "באותם תנאים". לטענת התובע, בפגישתו עם הקב"ט האחראי, אלכס (להלן: "הקב"ט"), הודיע לו האחרון כי הוא אינו יכול לשבצו אך ורק במשמרות לילה, כפי שהועסק עד כה. בנסיבות אלה, ובשל הצורך לסעוד את אביו בימיו האחרונים, ולאור העובדה, שבקשתו להמשיך ולעבוד במתכונת של משמרות לילה בלבד, כפי שעבד עד לאותה עת, נדחתה, הודיע התובע על התפטרותו.
לטענת הנתבעת, התובע לא טרח כלל להתייצב לעבודה ובמקום זאת הודיע בכתב ובעל פה על התפטרותו מבלי לנמק את הסיבה לכך.
התובע עתר לחיוב הנתבעת בגין פיצויי פיטורים, הודעה מוקדמת, דמי הבראה, הפרשות לגמל, החזר הוצאות נסיעה, תוספת ותק, פדיון חופשה וגמול שעות נוספות.
ביום 30.10.13 התקיים בפנינו דיון הוכחות במסגרתו העידו מטעם התובע -התובע בעצמו, ומטעם הנתבעת מר מולי שמואל פז (להלן: "מר פז").
בפתח הדיון הצהיר ב"כ התובע כי הנתבעת שילמה לתובע הפרשים שונים לאחר קדם המשפט, ועל כן, התובע אינו עומד על תביעתו בגין רכיבי חופשה והבראה. כמו כן, ציין בתצהירו כי התובע חוזר בו מתביעתו בגין הודעה מוקדמת. לאור האמור, הרי שאין אנו נדרשים לדון בסעדים אלו.
דיון והכרעה
לשאלת פיצויי הפיטורים- התשתית המשפטית
התובע מבקש לראות בהתפטרותו, כהתפטרות בדין מפוטר בשל מצב בריאות, בהתאם להוראות סעיף 6 לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג- 1963 (להלן:"חוק פיצויי פיטורים"), הקובע כי:
"התפטר עובד לרגל מצב בריאותו הוא או של בן-משפחתו, ולאור המימצאים הרפואיים, תנאי העבודה ושאר נסיבות הענין היתה סיבה מספקת להתפטרות – רואים לענין פיצויי פיטורים את התפטרותו כפיטורים..."
תקנה 11 לתקנות פיצויי פיטורים (חישוב הפיצויים והתפטרות שרואים אותה כפיטורים), תשכ"ד- 1964 קובעת כי בן משפחה לצורך סעיף 6 לחוק פיצויי פיטרים הוא, בין היתר, "הורה של העובד".
נטל ההוכחה לעניין תחולת סעיף 6 לחוק פיצויי פיטורים, מוטל על התובע וזאת באמצעות תעודות רפואיות מתאימות , לפיהן מצב בריאותו (או מצבו של מי מבני משפחתו), אינו מאפשר לו להמשיך ולעבוד יותר בשירות הנתבעת, באופן שהדבר מהווה סיבה מספקת להתפטרות המזכה בפיצויים פיטורים.
כן נפסק, כי עובד המתפטר עקב מצב בריאותו הוא או של בן משפחתו צריך שיודיע על סיבת ההתפטרות על מנת לאפשר למעביד להציע תנאי עבודה אשר יאפשרו לעובד להמשיך לעבוד על אף ליקויי הבריאות.
ומן הכלל אל הפרט
לאחר ששקלנו את טענות הצדדים ושמענו את עדויותיהם, הגענו לכלל מסקנה, כי בנסיבות התפטרותו, זכאי התובע לקבלת פיצויי פיטורים, ואת טעמינו נפרט להלן.